Kuluttajansuojalaki ja kulutusluottojen korkokatto suojelevat kuluttajien oikeuksia sekä edistävät reilua kaupankäyntiä

Oletko ottanut pikavipin tai kulutusluoton ja maksanut korkeita korkoja? Harkitsetko kulutusluottoa kodin hankintoihin, matkusteluun tai velkojen järjestelyyn? Et ole ainoa – mutta varo! Suomessa kuluttajien ylivelkaantuminen on ollut hälyttävää, ja syy löytyy usein liian korkeista koroista sekä epäreiluista lainaehdoista. Tunne siis oikeutesi – kuluttajansuojalaki ja kulutusluottojen korkokatto!

Kuluttajansuojalaki suojelee kohtuuttomilta ehdoilta

Kuluttajansuojalaki (38/1978) on keskeinen osa suomalaista lainsäädäntöä, jonka tarkoituksena on suojella kuluttajien oikeuksia ja edistää reilua kaupankäyntiä. Yksi tärkeimmistä kuluttajansuojalain alueista on kulutusluottojen sääntely. 

Kulutusluotoilla tarkoitetaan lainoja, joita kuluttajat voivat ottaa esimerkiksi henkilökohtaiseen käyttöön, kuten tavanomaisiin kodin hankintoihin, matkustamiseen tai velkojen uudelleenjärjestelyyn. Kulutusluottoja käytetään usein uhkapelaamiseen tai silloin, kun elämänhallinta ja rahankäyttö eivät ole enää hallinnassa.

Kuluttajansuojalain 7 luvussa säädetään muun muassa kulutusluottojen ehdoista, kuten luotonantajan tiedonantovelvollisuuksista ja sopimusehdoista. Tavoitteena on varmistaa, että kuluttajat saavat riittävästi tietoa ennen lainan ottamista ja että heitä suojellaan kohtuuttomilta ehdoilta.

Korkokatto säätelee kulutusluottojen sopimuksia

Vuonna 2019 tapahtui merkittävä muutos, kun vakuudetttomien kulutusluottojen korkokatto asetettiin 20 prosenttiin. Se ei ehkä vaikuta paljolta, mutta pikavippimarkkinoilla korot olivat aiemmin pilvissä. Korkokatto pysäytti tämän. Vuoden 2023 alusta lähtien, korkokattoa kiristettiin entisestään ja 1.10.2023 jälkeen myönnettyjen kulutusluottojen nimelliskorko saa olla enintään 15 prosenttia. Nimelliskoron lisäksi voidaan veloittaa vielä viitekorko, mutta lainan kokonaiskorko ei saa silti nousta yli 20 prosenttia.

Tämä tarkoitti sitä, että monet lainanantajat joutuivat sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Sinä puolestasi voit hakea hyvitystä, jos lainasi korko on ollut lainvastainen.

Korkokaton rikkominen – mitä tapahtuu, jos luotonantaja ei noudata lakia?

Luotonantajan rikkoessa korkokattosääntelyä, seuraukset voivat olla tuntuvia. Mikäli luotonantaja rikkoo korkokattosääntelyä, kuluttaja voi vaatia oikeuksiaan esimerkiksi perimällä liikaa maksetut korkokulut takaisin. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi vaatimalla hyvitystä luotonantajalta. Lakisääteisen korkokaton rikkominen voi johtaa myös siihen, että luotonantajalta evätään oikeus periä korkoja ja kuluja, mikäli luottosopimusta pidetään kohtuuttomana.

Kuluttajansuojalain 7 luvun 17 § mukaan, jos luottosopimuksen ehtoa, kuten korkoa, pidetään kohtuuttomana, se voidaan jättää jopa soveltamatta. Tämä antaa kuluttajalle mahdollisuuden puolustautua kohtuuttomia lainaehtoja vastaan, mikäli korkokattosääntelyä ei ole noudatettu.

Oletko maksanut liikaa? Hae rahat takaisin jo tänään!

Jos olet ottanut kulutusluoton ennen vuoden 2019 muutosta tai maksanut lainasta kohtuuttomia korkoja, sinulla saattaa olla oikeus saada rahat takaisin. Tämä on juurikin se oikeus, jonka kuluttajansuojalaki sinulle takaa! Me Lakitoimisto Takaisinperinnässä olemme erikoistuneet juuri tähän: varmistamme, että asiakkaamme saavat heille kuuluvan hyvityksen. Olemme auttaneet lukuisia asiakkaita perimään tuhansia euroja takaisin maksetuista koroista.

Korkokatto kiristää lainamarkkinoita

Korkokatto on vähentänyt korkeakorkoisten lainojen tarjontaa markkinoilla ja saattanut johtaa myös siihen, että osa luotonantajista on poistunut markkinoilta. Kuluttajille tämä merkitsee toisaalta parempaa suojaa ylisuuria korkoja vastaan, mutta toisaalta myös tiukempia luotonmyöntämiskriteereitä mikä on hyvä asia ja suojaa kuluttajia ylivelkaantumiselta.

Kuluttajansuojalain ja korkokaton vaikutuksia seurataan jatkuvasti, ja on mahdollista, että lainsäädäntöön tehdään jatkossa muutoksia, mikäli markkinatilanne tai kuluttajien suojan tarve sitä vaatii.

Sinulla on enemmän valtaa kuin ehkä ajattelet

Kuluttajansuojalaki antaa kuluttajille suojan, joka on paljon vahvempi kuin monet tajuavat. Se suojelee sinua kohtuuttomilta ehdoilta ja varmistaa, että lainanantajat eivät pääse hyödyntämään sinua. Jos olet epävarma lainasi ehdoista tai koroista, on aika toimia! 

Jos sinulla on kulutusluotto, pikavippi tai mikä tahansa laina, jonka ehdot tuntuvat kohtuuttomilta, on aika ottaa yhteyttä meihin. Älä odota, että velkaantumisesi syvenee – voit saada takaisin jopa tuhansia euroja liikaa maksetuista koroista.

Viimeisimmät artikkelit