Oletko maksanut liikaa korkoja ulosottoon? Näin saat ne pois ulosotosta!

  • Ulosottoperuste on laillinen perusta, jonka perusteella velkaa voidaan periä ulosoton kautta. Yleisin ulosottoperuste on yksipuolinen tuomio, joka annetaan, kun velallinen ei vastaa saamaansa haasteeseen.
  • Velallinen voi kuitenkin hakea takaisinsaantia, jolloin tuomioistuin tutkii asian uudelleen. Takaisinsaantihakemuksen määräaika on 30 päivää todisteellisen tiedoksiannon jälkeen. Mikäli takaisinsaantia ei haeta ajoissa, yksipuolinen tuomio muuttuu lainvoimaiseksi eikä sitä voi enää muuttaa.
  • Takaisinsaantihakemuksen laatiminen vaatii asiantuntemusta, ja siitä peritään oikeudenkäyntimaksu. Onnistuessaan takaisinsaantihakemus voi johtaa lainvastaisen koron kumoamiseen ja velan lakkauttamiseen ulosottoperusteena.

Mikä on ulosottoperuste ja mitä se käytännössä tarkoittaa?

Velan periminen ulosoton kautta edellyttää laillista perustetta. Tätä kutsutaan ulosottoperusteeksi. Ulosottoperuste voi olla esimerkiksi sellainen täytäntöönpanokelpoinen oikeuden päätös, jonka perusteella velkoja voi vaatia velkansa maksettavaksi ulosoton avulla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että velkoja lähettää omaksi edukseen olevan päätöksen ulosottoon, jonka perusteella ulosotto panee päätöksen täytäntöön. Täytäntöönpanon myötä ulosotto ryhtyy ulosmittaamaan velallisen palkkatuloa tai muuta varallisuutta.

Yleisin ulosottoperuste on yksipuolinen tuomio. Käräjäoikeus antaa yksipuolisen tuomion, jos velallinen ei vastaa saamaansa haasteeseen. Yksipuolinen tuomio on heti ratkaisun antamisen jälkeen täytäntöönpanokelpoinen. Tämän vuoksi velkojalla on mahdollisuus periä velkaansa ulosoton kautta.

Takaisinsaanti on avain yksipuolisen tuomion kumoamiseen ja ulosottoperusteen lakkaamiseen

Velallinen, jota vastaan on annettu yksipuolinen tuomio, ei saa hakea muutosta tuomioon valittamalla. Sen sijaan velallisella on oikeus hakea takaisinsaantia.

Takaisinsaantihakemus on yksipuolisen tuomion muutoksenhakukeino. Takaisinsaantia hakemalla velallisella on mahdollisuus saattaa ulosottoperusteena toimiva yksipuolinen tuomio tuomioistuimen tutkittavaksi. Koska velallinen ei ole aikanaan vastannut haasteeseen eikä esittänyt perusteita velan vastustamiselle, yksipuolinen tuomio on annettu useimmiten velkojan vaatiman sisältöisenä.

Osassa tapauksia velkojan vaatimukset ovat olleet lainvastaisia. Velallinen voi kiistää vaatimukset myös yksipuolisen tuomion antamisen jälkeen. Tämä edellyttää ensiksi sitä, että takaisinsaantihakemus tehdään sille asetetussa määräajassa ja toiseksi sitä, että hakemuksessa mainitaan jokin sellainen syy tuomion muuttamiselle, jolla olisit voinut olla merkitystä asiaa ratkaistaessa.

Tuomioistuin ottaa asian tutkittavaksi, jos edellytykset täyttyvät. Tällöin takaisinsaantihakemus käsitellään lähtökohtaisesti siinä tuomioistuimessa, jossa yksipuolinen tuomio annettiin. Velallisella on mahdollisuus esittää omat vaatimukset, väitteet ja väitteitä tukeva näyttö silloin, kun asia käsitellään uudelleen. Velallisella on esimerkiksi mahdollisuus vaatia, että yksipuolinen tuomio kumotaan kokonaan tai osittain. Jos vaatimukset menestyvät, ulosottoperuste lakkaa vaatimuksen mukaisesti.

Takaisinsaantihakemuksen määräaika on 30 päivää – toimi heti

Takaisinsaantihakemuksen tutkimisen ehdoton edellytys on, että se jätetään sille asetetussa määräajassa. Määräaika on 30 päivää siitä, kun velallinen on saanut yksipuolisen tuomion todisteellisesti tiedoksi. Tiedoksiannot voidaan yksinkertaistaen jakaa tavallisiin sekä todisteellisiin tiedoksiantoihin. Takaisinsaantihakemuksen määräajan kannalta ratkaisevaa on ainoastaan todisteellisella tiedoksiannolla.

Todisteellisena tiedoksiantona pidetään sellaista tiedoksiantotapaa, joka on jälkikäteen todennettavissa. Toisin sanoen, velkojan tulee kyetä esittämään näyttöä siitä, että velallinen on saanut yksipuolisen tuomion todisteellisesti tiedoksi. Yksi esimerkki todisteellisesta tiedoksiannosta on postitse saantitodistusta vastaan toimitettu tiedoksianto. Ilman saantitodistusta annettu postitiedoksianto on tavallinen, ei todisteellinen, tiedoksianto.

Mikäli takaisinsaantia ei tehdä 30 päivän kuluessa todisteellisesta tiedoksiannosta, tulee yksipuolisesta tuomiosta lainvoimainen. Lainvoimaiseen yksipuoliseen tuomioon ei voi hakea takaisinsaantia eikä siitä voi myöskään valittaa. Tästä syystä velkojat pyrkivät toimittamaan yksipuolisia tuomioita velallisille todisteellisesti tiedoksi esimerkiksi turvasähköpostilla.

Käytä asiantuntijaa ja onnistu takaisinsaantihakemuksessa

Takaisinsaantihakemus muodostaa omanlaisensa oikeussuojakeinon. Se ei lukeudu varsinaisiin eikä ylimääräisiin muutoksenhakukeinoihin. Poikkeuksellisen luonteensa vuoksi takaisinsaantihakemus edellyttää asiantuntemusta ja oikeudellista osaamista. Takaisinsaantihakemuksesta peritään myös 530 euron suuruinen oikeudenkäyntimaksu.

Olemme laatineet lukuisia takaisinsaantihakemuksia käräjäoikeuksiin hyvällä menestyksellä. Tämän seurauksena tuomioistuin on poikkeuksetta kumonnut lainvastaiset korot. Kun yksipuolinen tuomio kumotaan, velan ulosottoperuste lakkaa. Tämän vuoksi velkaa ei saa enää periä ulosotossa.

Älä jää tilanteesi kanssa yksin!

Ota meihin yhteyttä, jos olet ottanut kulutusluoton. Vaadimme kohtuuttomien korkojen ja kulujen mitätöimistä.

Sillä ei ole merkitystä, vaikka olisit maksanut lainan kokonaan jo pois – voimme silti vaatia luotonmyöntäjää palauttamaan rahana maksetut korot ja kulut.

Edustamme sinua mielellämme.

Viimeisimmät artikkelit