- Vähintään 2 000 euron pikavippien korot on todettu oikeudessa toistuvasti kohtuuttomiksi.
- Kohtuuttomat korot tulee oikeuskäytännön mukaan palauttaa velalliselle.
- Sinä voit myös saada rahaa takaisin!
Luotonottajan oikeusturva ja mahdolliset korvaukset
Oikeustila kohtuuttomien kulujen seurauksesta on selvä. Jos luotonmyöntäjä on perinyt kohtuuttomia korkoja tai muita lainvastaisia kustannuksia, ne ovat mitättömiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse maksaa luotosta mitään muuta, kuin sen pääoma. Jos olet ehtinyt maksamaan mitättömäksi todettuja korkoja tai muita kustannuksia, saat ne rahana takaisin.
Luoton ottaminen on osa kuluttajien jokapäiväistä arkea. Usein sillä pyritään helpottamaan oman henkilökohtaisen talouden hallintaa. Kulutusluottoihin sisältyy kuitenkin lähes poikkeuksetta korkojen lisäksi myös muita kuluja. Luoton korko tai luoton muut kulut voivat jossain tapauksessa yllättää. Esimerkiksi korkea korko tai muut lainvastaiset kulut voivat tehdä luoton kustannuksista kohtuuttomat.
Korkokattojen vaikutukset ja sääntelyn kehitys
Lainsäätäjä halusi aikanaan puuttua ns. pikavippien kohtuuttomiin korkoihin. Tätä varten säädettiin ensimmäinen vuonna 2013 voimaan tullut 50 %:n korkokatto. Silloinen korkokatto koski vain alle 2 000 euron luottoja. Korkokattosääntelyn seurauksena iso osa luotonmyöntäjistä tarjosi jatkossa pelkästään 2 000 euron ja sitä suurempia luottoja, jota silloinen korkokatto ei koskenut.
Vuonna 2013 voimaan tulleen korkokaton on toistuvasti todettu epäonnistuneen. Lainsäätäjän tarkoitus ei nimittäin ollut, että kuluttajat ottaisivat aiempaa suurempia luottoja. Luottotuotteiden tarjonnan vähennettyä kuluttajat joutuivat ottamaan vähintään 2 000 euron lainan, vaikka tarve olisi ollut huomattavasti pienempi. Kuluttajille ei korkokattosääntelyn vuoksi jäänyt käytännössä muuta vaihtoehtoa, kuin velkaantua entistä enemmän.
Epäonnistuneeseen sääntelyyn katsottiin välttämättömäksi puuttua. Tämän tehtiin säätämällä korkokatto koskemaan myös yli 2 000 euron luottoja. Sääntely tuli voimaan syyskuussa 2019. Tässä yhteydessä osa toimijoista lopetti kulutusluottojen myöntämisen kokonaan.
Lainsäätäjän toimien vuoksi merkittävä osa vuosien 2013-2019 välissä myönnettyjen yli 2 000 euron kulutusluottojen korko on ollut korkeampi, kuin silloin voimassa ollut korkokatto. Se itsessään ei vielä merkitse kohtuuttomuutta. Korko voi sen sijaan olla kohtuuton, jos se on ylittänyt korkokaton ja korkoa on peritty pitkän ajan ja siitä koituvat maksut suhteessa luoton pääomaan ovat tavattoman suuret.
Tällä hetkellä kulutusluoton korkokatto on 20 %.
Kuluttajansuojalaki turvaa heikompaa osapuolta
Kuluttajansuojalain sääntelyn perimmäinen tarkoitus on turvata ns. heikomman osapuolen asemaa sopimussuhteessa. Kuluttajan on katsottu poikkeuksetta olevan heikompi osapuoli suhteessa elinkeinonharjoittajaan.
Vaikka korkokaton katsottiin jossain määrin rajoittavan elinkeinonharjoittajan vapauksia, tärkeämpää oli puuttua kuluttajan ja luotonmyöntäjän väliseen epätasapainoon. Korkokatto oli yksi keino, jolla kyettiin estämään heikommassa asemassa olevien kuluttajien kohtuuttomien korkojen aiheuttama ylivelkaantuminen. Nykyään kuluttajan oikeuksia on parannettu entisestään säätämällä kulutusluoton muiden kulujen enimmäiskustannuksista.
Kuluttajaluotot ja suuret korot ovat lisänneet ylivelkaantumista
Olemme hoitaneet ja sen myötä perehtyneet satoihin eri luotonmyöntäjien luottotuotteisiin. Tiimiimme kuuluu lakimiehiä ja oikeudellisia asiantuntijoita. Me tunnemme velallisten oikeudet, koska olemme erikoistuneet yksinomaan edustamaan vain velallisia.
Olemme nähneet muun muassa sellaisia tapauksia, joissa luoton korko on ollut niinkin suuri kuin 326 %. Olemme myös havainneet, että luotonmyöntäjät saattavat ajoittain periä kuluttajalta sellaisia kustannuksia, jotka eivät perustu luottosopimukseen.
Liity satojen muiden joukkoon, jotka ovat hyötyneet rahallisesti!
Kohtuuttomat korot voivat äkkiä muuttaa arjen helpotukseksi tarkoitetun luoton taloudelliseksi taakaksi. Tuntuuko sinustakin, että velka ei lyhene, vaikka kuinka maksaisit?
Älä jää tilanteesi kanssa yksin! Ota yhteyttä, jos olet ottanut kulutusluoton. Vaadimme kohtuuttomien korkojen ja kulujen mitätöimistä.
Sillä ei ole merkitystä, vaikka olisit maksanut lainan kokonaan jo pois. Tällöinkin voimme vaatia luotonmyöntäjää palauttamaan rahana maksetut korot ja kulut.
Edustamme sinua mielellämme.